Kategori: Kultur

Inredning – ett nytt svenskt folknöje

Posted on september 19, 2017 in Kultur

En sak som jag tänkt mycket på är att precis ALLA är inredningsintresserade nuförtiden. Jag hör definitivt till dem som drabbats av en inredningsbacill. Ibland klagas det på att allt blir för likriktat och att fantasilöst. Det håller jag inte riktigt med om! Självklart faller de flesta av oss för rådande trender och hämtar inspiration från dessa. Men jag tycker inte att man inte ska underskatta människors kreativitet. Det räcker ju med att kolla på det helat fantastiska utbudet på pinterest. Som ni vet är jag en aktiv användare och pinnar ofta sånt som inspirerar mig. När det gäller inredning så kan det vara lite svårt att hitta de där supersnygga detaljerna och möblerna som syns på bilderna. Nu har jag dock ett supertips till er alla, inrednings- och möbelbutiken Stalands finns på nätet! Jag funderar på att beställa hem en ny snygg fåtölj för att kunna njuta av säsongens alla härliga tv-serier med stil.

En fåtölj i ett vardagsrum

Bilträffar och folkfest

Posted on augusti 19, 2017 in Kultur

Nu har vi kommit till slutet av sommaren och jag har hunnit göra massor av kul. Det är lite roligt att jag skrev om bilträffar i mitt förra blogginlägg eftersom jag faktiskt sedan besökte Summer Meet i Västerås under några dagar. Vilken folkfest och vilka fina bilar! Jag hade turen att få åka med en vän som har en riktig snygging till bil. När vi befann oss på plats och hade åkt runt ett tag var dock olyckan framme. Ni kan vara lugna, vi körde inte på någon men råkade ut för en skada på bilen. Som tur var, var min vän utrustad med Skruvats bromsbelägg i reserv så vi kunde lösa det hela ganska snabbt och smidigt. Sedan fortsatte vi att njuta av folklivet, de trevliga människorna och musik från förr. Det blev med andra ord en riktigt lyckad liten minisemester. För dig som aldrig besökt denna bilträff rekommenderar jag den verkligen! Det spelar nästan ingen roll om du är bilintresserad eller ej.

En röd skönhet till bil

Svensk matkultur

Posted on augusti 11, 2017 in Kultur

När man tänker på svensk matkultur tänker man nog främst på husmanskost. De gamla husmansrätterna ersätts idag mer och av andra länders matkultur som pizza, tacos och tapas. Men fler börjar också upptäcka tjusningen med den gamla husmanskosten som kalops, kåldolmar, fiskgratäng, och olika sorters köttgrytor så det ser ut som om gamla svenska rätter är på väg tillbaka. Vill du laga en riktigt god köttgryta är rekommendationen att titta igenom le creuset’s alla produkter då de tillverkar grytor i gjutjärn som passar ypperligt för denna sorts mat. Men de har även stekpannor och ugnsformar som lämpar sig om du ska steka korv till makaronerna eller om du vill göra en god fläskpannkaka till exempel. Le Creuset´s produkter är av väldigt god kvalitet som gör att du kan njuta av dem i många år framöver i ditt hem och i ditt kök.

Kåldolmar är en underskattad svensk rätt

Bilkulturen i Sverige

Posted on maj 24, 2017 in Kultur, Here we go

Många tänker inte på att en av de riktigt stora kulturerna i Sverige är bilarna! När det är olika bilträffar så drar det storpublik från hela landet. Störst är Power Big Meet i Västerås men det finns flera andra bilfester i landet. Dessa evenemang som lockar mycket folk är ett tillfälle för städerna att visa upp sig och det hålls ofta marknader, parkfester och liknande i samband med detta.

Den största bilfesten i södra Sverige är Power Start of Summer Meet i Hässleholm som drar närmare 10 000 besökare. Bilfesterna blir allt större för varje år. Nu kanske ni tror att detta är enbart för männen som diskuterar Volvo reservdelar och orginialfälgar men så är det inte. Bilkulturen lockar lika mycket kvinnor eftersom rockabilly exempelvis är stort. Detta är stora sociala tillställningar för alla åldrar. Bilkulturen har alltid varit stor eftersom många gillar att bygga och fixa men den är verkligen på frammarsch. Nästan varje lite stad har en årlig cruising och sedan finns som sagt dessa gigantiska bilträffar med tusentals bilar. Missa inte att se någon i sommar, det är en rejäl folkfest.
big meet

The Handmaid’s Tale

Posted on maj 21, 2017 in Kultur, Here we go

Kultur är så klart även TV och film så här kommer ett tips på en serie ni absolut inte får missa. The Handmaid’s Tale. En fantastiskt serie som började sändas i slutet av april. Den är baserad på en bok av Margaret Atwood som ederades 1985.

Handlingen utspelar sig i framtiden. Världens befolkning kan inte längre föröka sig och bara ett fåtal är fortfarande fertila. Dessa kvinnor hålls inlåsta som avelskor och enbart rika får ”köpa” barnen. Visst låter det spännande.

En ruskig tanke är att detta kanske är framtiden. Människor får allt svårare att föröka sig. Forskarna tror att det har att göra med miljögifter bland annat och att vi väntar för länge. Ny teknik kommer men det är ganska dyra behandlingar. Som tur är finns det ju diskreta lån att ta. Borta är tiden då man behövde sitta och förklara sig för en granskande bankman. I dag tar vi i stället smslån snabbt på nätet utan några frågor. Skönt för detta och många andra ämnen som rör våra kroppar är känsliga.

Så missa inte denna serie på HBO Nordic, superbra!

När urkraften väcks

Posted on februari 11, 2017 in Kultur


Jag får verkligen gåshud när jag hör detta. Kvinnan utför något som heter kulning vilket är ett urgammalt lockrop på djuren som betade. Jag blir verkligen rörd av detta och det måste vara någon slags urkraft som väcks till liv. Helt plötsligt vill jag stå bland berg och kula precis som mina förfäder en gång gjorde.

Jag bundrar Jonna Jinton som hon heter. Hon har lämnat all storstadsstress för att vara nära naturen i Norrland som hon älskar så. Önskar jag också hade modet att lämna allt och kontakta en fastighetsmäklare Kalix och sedan bara njuta av naturen och de vackra vidderna.

Jag tror faktiskt att de som bor på landet har en bättre livskvalité. Eller kanske inte landet men de som har nära till naturen och kan njuta av den varje dag. De som bor i medelstora städer måste ha det bäst. Tillgång till sjukvård och butiker samtidigt som de kan ge sig ut på en skidtur efter jobbet eller om de vill ställa sig på ett berg och kula. Att stå i ett höghus i Stockholm och kula skulle nog leda till ett besök på psyket.

Kultur till havs

Posted on januari 28, 2017 in Kultur

Tänkte tipsa er om en annorlunda kulturupplevelse, en som är till havs. Birka kommer den 18 juni att arrangera en annorlunda dyngskryssning. Under 24 timmar kommer passagerarna att få möjlighet att kryssa runt i Stockholmsskärgård för att se fyrar. Fyrar har varit otroligt viktiga i den svenska historien, ja inte bara i Sverige utan i världshistorien. Under dynget passeras 70 stycken fyrar och experter kommer att berätta dess historia.

Stockholm har en unik skärgård och båtlivet är verkligen något alla borde uppleva en gång under sin levnad. Det är något speciellt att ankra på en öde ö och njuta av naturen. Nästa ö du ankrar vid är bebodd och det är som du hamnat mitt i Saltkråkan. Det luktar av hav och tjära där du vandrar bland båtdelar och vacka små hus. Det är fantastiskt att resa runt med din egen båt och själv bestämma sin rutt.

Alla har såklart inte möjligheten till egen båt och då är ju Birkas kryssning ett bra alterantiv för att få se mer av den svenska skärgården.

Fyren Gustaf Dahlén

Fyren Gustaf Dahlén

Nobelfesten 2016

Posted on december 11, 2016 in Kultur

Jag missar aldrig ett tillfälle att festa och igår var det Nobelfesten. Givetvis åkte finporslinet fram och vännerna bjöds in för en glamourös fest. Nu var det inte 1300 personer som på vanliga festen utan 8 glada tjejer uppklädda från topp till tå. Vi kör lite knytkalas men jag stod för varmrätten som var torsk med räkor. Till förätt var det lyxig champinjonsoppa och till efterätt pepparkaspannacota med lingon. Sedan champagne och vin såklart. Sedan har vi en egen prisutdelning. Alla får pris men du ska skriva ett fint tal till din vän varför hon vann. Jag fick skriva till Viola som arbetar med bemanning sjuksköterska så det var ju superlätt. Hon vann kategorin medicin :)

Kvällen livligaste diskussion var vilken av Madde eller Victoria som var festens drottning. Vilken tycker du?

Båda prinsessorna var fina så svårt att utse en person. Fast Jag ger det nog till Victoria som inte har en enda diamant i sin tiara och en iförd en klänning från H&M ändå ser så glamourös ut.

viktoria
madde