Kategori: Kultur

Filmhösten!

Posted on augusti 25, 2016 in Kultur, Here we go

Hej allihop!

Nu när hösten verkligen börjar närma sig med stormsteg så har jag börjat planera upp den lite, vad jag vill göra och roliga saker att hitta på om det regnar mycket. Haha, ”om”. Men något jag älskar om hösten är filmkvällar i oändlighet. Det har ju dessutom kommit så himla mycket bra detta året, tycker jag så jag har en del att komma ifatt med. Exempelvis en film som jag verkligen längtat tills, nämligen Bad moms. Bästa skådespelarna och jag menar, kolla trailern:

Glad påsk!!

Posted on april 4, 2015 in Kultur, Here we go

Jag hoppas att ni alla har haft och har en fantastisk påsk! Själv har jag njutit av två extra lediga dagar och känner att de verkligen behövdes. Nu ska jag faktiskt lägga mig på soffan och lata mig lite. Det tycker jag att jag förtjänar!

images (2)

Avslappning

Posted on mars 16, 2015 in Kultur, Here we go

Emellanåt försöker jag ägna mig åt meditation, mindfulness och avslappning. Jag tror att det är viktigt för att må bra. Det behöver inte vara särskilt avancerat heller. Det räcker med att sätta sig en stund, i en bekväm ställning,och bara vara. Uppmärksamma sin andning, försöka vara i nuet och känna efter hur kroppen känns. 20 minuter räcker. Och man kan ju börja med en gång i veckan om man tycker det är jobbigt.

För mig är det skönt att bara sitta ner. Ibland på golvet, ibland på soffan. Det viktigaste är att man sitter skönt, och sedan kan man bara känna efter i kroppen. Hur mår jag? Har jag ont? Är jag stressad? Hur känner jag mig i nacke och axlar? Det är ett bra sätt att uppmärksamma sig själv och sin egen kropp och jag tror att alla skulle må bättre av att jobba med detta.

Man behöver inte gå på dyr eller avancerad yoga. Det räcker att man är i sitt hem. Bara man slappnar av! Det förebygger så mycket stress.

hämta (7)

 

Mat som kultur

Posted on mars 7, 2015 in Kultur, Here we go

För mig är mat verkligen kultur. Det är kulturellt på alla sätt och vis, vad gäller traditioner, känslor, smaker, texturer, dofter… Det blir nästan inte mer kulturellt än så. Jag roas mycket av Sveriges Mästerkock och jag tycker det är så härligt att se deras kämpaglöd. De brinner verkligen för maten, och de gör allt i sin makt för att leva upp till de krav och förväntningar som juryn har på dom.

Jag tycker att det är fantastiskt modigt att ställa upp i en sådan tv-serie med så många tittare. Jag hade varit galet nervös. Men gud vad kunniga de är! Jag tycker jag är rätt bra på matlagning men om någon gav mig en levande kyckling eller liknande, ja, då hade jag inte haft en aning om vad jag skulle göra.

 

Horoskop

Posted on februari 26, 2015 in Kultur, Here we go

Hur känner ni inför horoskop? Tror ni på det?

Själv gör jag nog det. Jag vet egentligen inte varför, men jag tycker ofta att jag av en slump hamnar vid horoskopsidan i tidningar och på nätet och många gånger stämmer det liksom så bra. Är det bara en slump? Eller kan det vara så att det faktiskt finns en sanning i detta? Jag tycker verkligen att det är intressant.

Många gånger handlar ju horoskop om känslor också. Det stod i mitt horoskop häromveckan att jag behöver avsätta mer tid åt vänner, att jag låter de försummas för att jag är så mitt uppe i allt. Det stod att jag skulle upptäcka vad bra jag skulle må om jag avsatte lite mer tid åt vännerna. Det blev så märkligt, för det var precis så jag kände där och då. Att jag var så mitt uppe i allt och inte hade tid eller ork att träffa någon. Men jag bestämde mig för att boka in några kvällar den veckan med vänner och jag mådde så mycket bättre.

Tycker ni att det låter flummigt?

horoskop

Fettisdagen

Posted on februari 17, 2015 in Kultur

Fettisdagen är här. En del som består av väldigt mycket bröd, mandelmassa och grädde. Ja även en del florsocker. Denna dag konsumerar vi enormt många semlor. Fyra miljoner semlor, om man ska tro denna artikel. Det låter onekligen helt galet. Men är det något som svenska folket älskar så är det ju semlor.

Hur mycket kan ni om bakgrunden till Fettisdagen? Lika lite som jag kanske? Jag hittade information om Fettisdagen här. Jag bjuder på ett utdrag:

”Fettisdagen inleder, tillsammans med fläsksöndag och blå måndag, en längre fasteperiod med katolskt ursprung. I våra dagar intar fettisdagen en särställning genom att bakverket semla så starkt förknippas med den. Semlan, gjord på vitt mjöl, vispgrädde, mandelmassa och florsocker, fick sin utformning i början av 1900-talet. Den har sin förebild i hetväggen, ett högreståndsbakverk från 1700-talet”. 

Jag tänker definitivt baka semlor idag, och jag gör det med detta recept.

images

Färska räkor mmmm….

Posted on februari 6, 2015 in Kultur

I helgen lyxar jag till det. En nära vän kommer över och vi ska äta färska räkor, nybakta baguetter (gör detta receptet – blir gott!) hemmaslagen aioli (bästa receptet enligt mig här). Mmmm….så hungrig redan när jag tänker på det. Det är enorm skillnad på färska räkor och de man köper i lake i affären. Går nästan inte att kalla det sistnämnda för räkor ens.

Ett tips, om man verkligen vill få ut så mycket som möjligt från räkorna (det kostar ju lite…) är att inte slänga räkskalen. Spara dom och koka fond! Fonden är det bara att frysa in sen. Sen kan du ta fram den när du ska göra fisksoppa, fiskgryta osv osv. Ska se om jag kan hitta mitt recept på fiskfond, lite osäker var jag har lagt det….

vackert. inspiration...

vackert. inspiration…